SH2-284

Nebulosa del gat somrient (SH2-284)

LlocBarcelona
TelescopiTS102 a f7
Muntura i guiatEQ6r pro amb OAG i ASI290 mini
CàmeraASI1600 monocrom a -10ºC
Adquisició38 HA de 600sec
31 SII de 600sec
32 OIII de 600sec
Data6,7,8 i 9 de Gener del 2024
ProcessatCapturat amb NINA i processat amb Pixinsight SHO

Descripció

Aquesta nebulosa és una vasta regió de gas i pols i la seva part més visible té uns 150 anys llum (més de 1400 bilions de kilòmetres) d’ample. Es troba a 15.000 anys llum de distància de la terra, a la constel.lació de Monoceros.

Ubicat en el centre de la part més brillant de la nebulosa, just a sota del “nas del gat” hi ha un cúmul d’estels joves conegut coma Dolidze 25, que produeixen grans quantitats de radiació o forts vents. La radiació és ho suficientment potent com per a ionitzar el gas d’hidrògen present al núvol, produint així els seus brillants colors.

Els vents del cúmul central d’estels allunyen el gas i la pols a la nebulosa fent un forat al seu centre. Quan els vents es topen amb bolses de material més denses, aquestes ofereixen resistència, ho que significa que les àrees del seu voltant s’erosionen primer.

Això crea varis pilars que es poden veure als costats de SH2-284 apuntant cap el centre de la nebulosa. Aquests pilars semblen petits, però tenen en realitat varis anys llum d’ample i contenen grans quantitats de gas i pols a partir dels quals es formen nous estels

Referències

Zoom a la nebulosa SH2-284 per l’ESO

This image was obtained with the wide-field view of the Mosaic camera on the WIYN 0.9m-meter telescope at Kitt Peak National Observatory. Sh2-284 is a giant HII region. Inside of it is an open star cluster, whose light is energizing the hydrogen gas in the nebula. Stellar winds from the star cluster are clearing out the center of the nebula, giving it a distinctive hollow spherical shape. The image was generated with observations in the Hydrogen alpha (red) and Oxygen [OIII] (blue) filters. In this image, North is left, East is down.

Deixa un comentari